default-header
Home Jubileumroutes Het Limburgs Landschap

Jubileumroutes Het Limburgs Landschap

In 2021 brengen ook wij een ode aan Het Limburgs Landschap en nemen u mee in onze geschiedenis. Sinds de oprichting hebben we een flinke groei doorgemaakt. Inmiddels beheren we meer dan 9.000 hectare natuur en blijft het aantal monumentale gebouwen, dat door de stichting is verworven en gerestaureerd, groeien. Aan de hand van 12 mooie wandel- en fietsroutes laten wij u het verhaal van Het Limburgs Landschap ontdekken. Elke maand verschijnt een nieuwe route die u meeneemt naar onder andere de Boshuizerbergen, Sarsven en de Banen of de Bemelerberg. Leer het verhaal van Het Limburgs Landschap kennen en wandel mee!

Januari

Tussen Lottum en Grubbenvorst liggen in de oude Maasarm Siebersbeek en Kaldenbroek. ‘Broek’ zegt al genoeg: elzenbroekbossen en natte hooilandjes die in het voorjaar geel en paars kleuren van de dotter, boter – en koekoeksbloemen. Zelfs het beroemde Pieterpad loopt hier. Wandel van het Kaldenbroek naar het kleinschalige landschap van Siebersbeek en het Maasdal.

JANUARI - Bekijk hier de jubileumroute door Kaldenbroek en Siebersbeek.
Februari

Als een groene long ligt de Anstelvallei ingeklemd tussen Kerkrade en de Buitenring Parkstad, hier vergeet u al snel de drukte van de regio Parkstad. Afwisseling is hier troef. Rondom de Craneweyer liggen fraaie hellingbossen, akkers, bronbeken, heggen en hoogstamboogaarden. De monumentale Hoeve Nieuw Ehrenstein met de 18e-eeuwse villa maken het plaatje compleet.

FEBRUARI - Bekijk hier de jubileumroute door de Anstelvallei
Maart

Wandel over de toppen van de Maasduinen, geniet van de cultuurhistorie bij het Vorstengraf, het uitzicht over het diepe uitgesleten dal met de snelstromende beek van het Geldernsch-Nierskanaal of struin door de Maasnatuur van de Stalberg. Dat is op en top wandelen op Landgoed de Hamert, onderdeel van het Nationaal Park De Maasduinen.

MAART - Bekijk hier de route door Landgoed de Hamert
April

De Frankenhofmolen is niet zomaar een molen, maar een eeuwenoude textielfabriek die oorspronkelijk werd aangedreven door een watermolen uit de 17e eeuw. Vanaf de Zieversbeek worden via kanaaltjes en sluisjes de drie aan elkaar gekoppelde
molenvijvers gevuld. Van koper- en volmolen naar textielfabriek, graanmolen en nu als rijksmonument voor de toekomst veiliggesteld.

APRIL - Bekijk hier de route bij de Frankenhofmolen
Mei

Van één van de grootste oorlogsvliegvelden van Europa naar een uitgestrekt heidegebied. Dat is de Groote Heide tussen Venlo en de Duitse grens. Veel heide, maar de akkertjes, schrale graslanden en het bos zorgen voor veel variatie. Daardoor is het gebied bijzonder rijk aan planten en dieren en daarmee ook zeer geliefd om volop te recreëren.

MEI - Bekijk hier de route door de Groote Heide
Juni

Tussen Nederweert-Eind en Weert liggen de Peelvennen, een langgerekt vennengebied met De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel. Unieke venflora en topnatuur voor libellen, water- en moerasvogels. Met haar Europese Natura 2000 status behoort het tot de spreekwoordelijke krenten uit de pap van de Europese natuurgebieden.

JUNI - Bekijk hier de route door de Peelvennen
Juli

Het eeuwenoude Landgoed Arcen ontstond rond Kasteel Arcen en heeft een rijke historie. In de vorige eeuw ontstonden bij het kasteel de bijzondere Kasteeltuinen Arcen. Die zijn een bezoek meer dan waard. Het omringende landgoed biedt variatie en heeft veel sporen uit het verleden die u zelf kunt ontdekken.

JULI - Bekijk hier de route door Landgoed Arcen
Augustus

Een schamel schuurtje werd een verhalenrijk monument’, dat is in de kern de Oude Pastorie van Beek. In 2015 was er niet veel meer over dan een boerenstalletje in een achteraf en vergeten weiland. Nu pronkt de Oude Pastorie in volle glorie en is het als bezoekerscentrum van Het Limburgs Landschap de Poort tot het Heuvelland.

AUGUSTUS - Bekijk hier de route bij de Oude Pastorie
September

De kern van Landgoed Rozendaal bestaat uit voormalig boerengrasland dat doorsneden wordt door de bijna kaarsrechte Vlootbeek. Op de hogere gronden liggen de bossen met hakhout en heide. De hoeves Schrevenhof, Heerenhof en Koningshof herinneren nog aan de eeuwenlange agrarische functie. Nu zijn die voormalige kasteelhoeves omgebouwd tot woning of luxe vakantieverblijven. Via natuurontwikkelingsgebied Reigersbroek komt u bij Kasteel Montfort met de Historische Tuin. De ‘Heerlickheit Montfort’ is voor iedereen volop te beleven.

SEPTEMBER - Bekijk hier de route door Landgoed Rozendaal
Oktober

Een heerlijke rondwandeling langs twee markante erfgoedlocaties van Elsloo en Stein. Twee kastelen met een historische relatie. Laat u verrassen.

OKTOBER - Bekijk hier de route door Kasteelpark Elsloo en Ruïne Stein

November

Droge en vochtige bossen, vennen, natte graslanden en kleine heideterreinen, dat is het Weerterbos. Het is met 800 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van Het Limburgs Landschap in Midden-Limburg. Een ruig wandelgebied bij uitstek. En, u kunt zo maar oog in oog komen te staan met edelherten. Uniek in Limburg.

NOVEMBER - Bekijk hier de jubileumroute door het Weerterbos

December

Het Cannerbos werd door Baron von Dopff aangelegd als ‘sterrenbos’ met strakke lanen. In de loop der eeuwen heeft de natuur dat patroon grotendeels verstopt en werd het een van de oudste hellingbossen waar Het Limburgs Landschap nu apetrots op is. Samen met het indrukwekkende Château Neercanne is het een must voor iedereen die van Limburg houdt. Hier past ‘als een god in Frankrijk.’

DECEMBER

In het Geuldal tussen Valkenburg en Meerssen liggen De Dellen, Meerssenerbroek, Curfsgroeve, Ingendael, Bergse Heide en de Meertensgroeve. Natuurgebieden van Het Limburgs Landschap die naadloos op elkaar aansluiten. Geniet van de slingerende Geul, wandel door de gevarieerde hellingbossen en vergeet niet stil te staan bij het adembenemend uitzicht over de Curfsgroeve.

Beneden Geuldal