• Januari Grooteheide

  Namens de natuur uw gastheer 

   

   

   

   

   

   

   

 • Januari Sarsven

   

  Geleend van onze kinderen

 • Januari Maas

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • Januari Dubbroek

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Bloeiende heide

Bloeiende heide
dinsdag, 09 augustus 2016
 
Op naar de bloeiende heide
 
De regen van de afgelopen periode was voor vele wandelliefhebbers ronduit vervelend. Voordeel is wel dat nu de heide fraai in bloei lijkt te komen; vooral prettig voor mensen die thuis vakantie vieren en nog volop van de zomer willen genieten. Augustus is namelijk dé maand om te genieten van de overweldigende paarse bloemrijkdom van de struikheide [foto Henk Heijligers] en zo heeft het slechte weer van afgelopen weken dan toch nog een positief staartje. 
 
Uitgestrekt en gevarieerd
Stichting het Limburgs Landschap heeft al vele jaren geïnvesteerd in de kwaliteit van de heidevelden. Het Limburgs Landschap kreeg daarbij steun van de Provincie Limburg. Door heideterreinen te plaggen of te maaien kon de broodnodige variatie hersteld worden en met het aanleggen van verbindingsstroken tussen de uit elkaar gelegen heideterreinen kunnen typische heidesoorten als zandhagedis, heivlinder of veldkrekel profiteren en weer met elkaar in contact komen. Kempische heideschapen, Hollandse landgeiten en gallowayrunderen zijn nu de ‘beheerders’ van de heidegebieden. Tegenwoordig lopen er zelfs weer ouderwetse heidekoeien op Landgoed de Hamert. Het hele jaar grazen ze op de uitgestrekte heide om het open en weidse karakter te behouden. De uitgestrekte heidevelden worden enorm gewaardeerd door rustzoekende wandelaars en is een lust voor het oog. 
 
Op stap op de bloeiende heide
In een aantal natuurterreinen staat de heide inmiddels al in bloei, een aantal gebieden zal de komende dagen volgen. De natuurgebieden van Stichting het Limburgs Landschap zijn vrij toegankelijk, dus iedereen is van harte welkom om zelf op stap te gaan. Of u nu woont in de omgeving van Venray (natuurgebied de Boshuizerbergen), aan de oostzijde van de Maas (het Nationaal Park De Maasduinen met de natuurterreinen Eckeltse Bergen, Berger Heide, Landgoed de Hamert en de Ravenvennen) of in de omgeving van Venlo (Groote Heide), op tal van plekken is het komende weken volop genieten. 
Mocht u graag met een gids op stap willen, het Limburgs Landschap organiseert de komende weken diverse heidewandelingen op Landgoed de Hamert, in het Jammerdal en op de Groote Heide. Zie daarvoor de agenda op http://limburgs-landschap.nl/agenda.
Kortom, trek uw wandelschoenen aan en vergeet vooral uw camera niet.
 

Er op uit