• December Maascorridor

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • December Mortelshof

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • December Hamert

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • December Jammerdal

   

   

   

   

   

   

   

  Geleend van onze kinderen

 • December Cottessen

  Lees het landschap

 • December Zwart Water

    

  Namens de natuur uw gastheer

Groot onderhoud bij Kasteel Arcen

Groot onderhoud bij Kasteel Arcen
dinsdag, 11 februari 2014

Achterstallig gebouwenonderhoud bij Kasteel Arcen wordt nu door Stichting het Limburgs Landschap opgepakt. Het slechte voegwerk [foto Henk Heijligers] van het Koesthuis en het Poortgebouw worden onder handen genomen. 

 
Kasteel Arcen met haar bijgebouwen is het hart van Kasteeltuinen Arcen. Wie via het poortgebouw het complex binnenkomt voelt eeuwen geschiedenis. 
De gebouwen werden bij de aanleg van Kasteeltuinen Arcen 25 jaar geleden ingrijpend gerestaureerd. Goed onderhoud bleef echter door de laatste erfpachter jarenlang achterwege. Een doorn in het oog van Het Limburgs Landschap. Nu de stichting het beheer van Kasteeltuinen Arcen zelf opgepakt heeft is begonnen met het inhalen van de achterstand. 
Tot de opening van de Kasteeltuinen op 5 april wordt nu hard gewerkt om achterstallig onderhoud aan de bijgebouwen weg te werken.
 
Vorig jaar is er vooral veel werk verricht in de tuinen zelf die daardoor een metamorfose doormaakten. Daar reageerden publiek en vakwereld enthousiast op. Geld om de gebouwen aan te pakken was er toen nog niet. Door steun is het nu mogelijk om zowel het Koetshuis als het Poortgebouw stevig aan te pakken. Verweerde voegen worden uitgekapt en hersteld. De door opspattend regenwater en vorst poreus geworden bakstenen worden daarbij meteen vervangen. Ook bleek op diverse plaatsen metselwerk van de bogen boven ramen en poorten slecht en gemetselde vensterbanken kwamen los. Dat wordt allemaal aangepakt en daarbij worden authentieke bouwmaterialen en voegmortels gebruikt. 
 
 
Voorkomen
 
Door een hele serie van die relatief kleine ingrepen nu uit te voeren wordt grote schade in de toekomst voorkomen. Naast het muuronderhoud worden natuurlijk ook de daken niet vergeten. Aanwezige lekkages door slechte leien en pannen worden verholpen. Ook bleek plaatselijk het loodwerk tussen het dak en de muren slecht, ook dat wordt hersteld. Zodra het weer het toelaat wordt ook het buitenschilderwerk van zowel Poortgebouw als Koetshuis gedaan zodat de gebouwen extra beschermd worden en er daardoor in het nieuwe tuinseizoen weer pico bello uitzien.
 
 
Werkgelegenheid
 
Het Limburgs Landschap krijgt veel steun uit de maatschappij bij haar werk. Natuurlijk zijn er de duizenden Beschermers die door hun bijdrage dit soort werkzaamheden mee mogelijk maken. Door die ‘eigen’ bijdrage van Het Limburgs Landschap is het mogelijk om subsidies te verkrijgen van bijvoorbeeld de provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook de steun van de Nationale Postcode Loterij wordt deels gebruikt voor het gebouwenherstel. Daardoor kan een hele groep vakmensen in de Kasteeltuinen aan het werk. 
Iedereen kan vanaf zaterdag 5 april tijdens de Lente-Explosie in de Kasteeltuinen Arcen zien dat Poortgebouw en Koetshuis dan samen met de tuinen weer een fraai geheel vormen.
 

Er op uit