• Januari Grooteheide

  Namens de natuur uw gastheer 

   

   

   

   

   

   

   

 • Januari Sarsven

   

  Geleend van onze kinderen

 • Januari Maas

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • Januari Dubbroek

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Populierenkap Wittemer Allee

Populierenkap Wittemer Allee
maandag, 07 november 2016

 

Populierenkap Wittemer Allee [Wittem] en landschapsherstel

 
In de afgelopen jaren zijn er takken uitgebroken van populieren langs de Wittemmer Allee bij Wittem. Er is zelfs al een boom omgevallen. Hoogtijd om deze bomen te kappen om ongelukken te voorkomen.
 
De populieren langs de Wittemer Allee bepalen, samen met de aanwezige molenvijvers, voor een belangrijk deel het beeld van de omgeving. De populieren zijn niet erg vitaal en de risico’s op ongelukken worden alleen maar groter. Het is niet meer verantwoord om deze populieren te laten staan. Stichting het Limburgs Landschap ziet zich dan ook genoodzaakt om de markante populieren te verwijderen. De komende weken worden deze door een gespecialiseerde aannemer vakkundig verwijderd.
 
Landschapsherstel
Het historische landschap met de kenmerkende kaarsrechte Wittemer Allee is in 1731 aangelegd door Ferdinand graaf Von Plettenberg. Met de aanleg werden ook aan weerszijden van de Allee vier vijvers gerealiseerd. In 1835 kwam de Wittemer Molen in gebruik. Deze watermolen benut de vijvers voor aandrijving van het waterrad. De vijvers werden gevoed via de onder het kloostergebouw doorgetrokken molentak van de Selzerbeek.
Het merendeel van de vijvers die de watermolen van water voorziet, zijn echter in de loop der jaren dichtgestort. Momenteel resten er twee met water gevulde vijvers en een ‘droge vijver’ die de waterafvoer achter het watermolenrad verzorgd. 
Twee gedempte vijvers aan de noordzijde van de Wittemer Allee zijn beplant met populieren. Nu deze populieren gekapt gaan worden, ontstaat ook de mogelijkheid om deze vijvers weer in oude staat te herstellen. Door het uitbaggeren worden twee oorspronkelijke vijvers weer in oude glorie hersteld. Dit is mede mogelijk door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, het Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeente Gulpen-Wittem en de provincie Limburg. De authentieke watermolen kan dan weer van het broodnodige stromende water worden voorzien. Na de herstelmaatregelen zal de Wittemer watermolen weer regelmatig voor het publiek worden opengesteld.
 

Er op uit